Doa Doa Pilihan

Doa Untuk Mendapat Rezeki Yang Hala

Maksudnya : “Ya Allah, wahai Zat Yang Maha Kaya, wahai Zat Yang Maha Terpuji, wahai Zat Yang Memulai, wahai  Zat Yang Mengembalikan, wahai Zat Yang Maha Penyayang, wahai Zat Yang Maha Pengasih. Cukupilah kami dengan kehalalan-Mu dari keharaman-Mu. Cukupilah kami dengan anugerah-Mu dari selain-Mu Semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat dan kesejahteraan atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W, keluarga dan para sahabat beliau.”

Penjelasan :
Telah diceritakan bahawa sebahagian Ulama berkata: ” Sesiapa yang membiasakan membaca doa tersebut sesudah solat fardu minimum satu kali, maka Allah menjadikan kaya kepadanya.  Atau barangsiapa yang membaca doa tersebut sesudah solat Jumaat maka hutangnya akan lekas berbayar dan dirinya akan merasa kaya dari orang yang kaya lainnya. Sehingga dengan demikian hidupnya akan menjadi tenteram, mensyukuri apa yg diberikan Allah kepadanya.

Doa memohon  ilmu yang baik , Rezeki dan Kesihatan

“Ya Allah, aku memohon kepada Engkau ilmu yang berguna, rezeki yang luas dan kesembuhan dari segala rupa penyakit.”

Doa Pemikat

“Mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah, adapun orang-orang yang beriman sangat mencintai Allah.”

Doa Pembuka Rezeki

“Ya Allah, cukupilah aku  dengan kehalalanMu dari keharamanMu dan cukupilah aku dengan kurniaMu dari selainMu !”

Penjelasan:
Telah diriwayatkan, bahawasanya Rasulullah S.A.W telah bersabda: ” Barangsiapa yang membaca surah Al-Ikhlas sebanyak seratus kali sesudah solat Jumaat, kemudian membaca doa tersebut sebanyak tujuh puluh kali, maka baginya tidak akan mengalami kefakiran”

Sebahagian riwayat mengatakan: ” Barangsiapa yg membaca doa di atas, maka Allah akan mengabulkan kepadanya seratus macam hajat, tujuh puluh hajat akhirat dan yang tiga puluh lagi hajat di dunia.

Doa Untuk Mendapat Cahayamata

” Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku bersendirian (tanpa meninggalkan zuriat) dan  Engkau adalah waris yang paling baik”
(Surah Al-Anbiyaa’, Ayat 89).

Penjelasan: Doa tersebut adalah doa Nabi Zakaria a.s yang amat ingin memiliki anak. Lalu Allah memperkenankan doa Nabi Zakaria dengan lahirnya seorang anak, Nabi Yahya as.

Doa Ketika Bercermin

“Ya Allah! Engkaulah memperindahkan kejadian, maka indahkanlah budi pekertiku serta haramkan wajahku dari api neraka. Segala puji bagi Allah yang telah menciptakan keseimbangan pada kejadianku, memuliakan rupa wajahku lalu diindahkannya dan yang telah memasukkan aku ke golongan muslimin.

Penjelasan: Diriwayatkan ketika Rasullullah S.A.W  bercermin, beliau selalu berdoa seperti doa di atas.

Doa Mohon Dijauhkan Daripada Empat Macam Keburukan

“Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih, Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung padaMu dari hati yang tidak khusyuk, doa yang tidak didengar, jiwa yang tidak merasa puas, dan ilmu yang tidak bermanfaat. Aku memohon perlindunganMu daripada empat macam keburukan ini.

Penjelasan:
Doa ini baik diamalkan selepas menunaikan solat fardu dan pada waktu pagi sebelum memulakan aktiviti harian.


Untuk Memudah Sebarang Urusan

” Ya Allah! Lembutkan bagi kami pada memudahkan setiap urusan yg sukar. Maka sesungguhnya memudahkan setiap yg sukar itu amatlah mudah di sisiMu. Ya Allah! Mudahkanlah bagi kami segala urusan kami serta ketenangan hati kami, keselamatan dan kesihatan pada agama kami dan dunia kami”

Doa Mendengar Petir

“Maha Sucilah Allah ! Sesungguhnya petir dan para malaikat bertasbih memujiNya kerana tunduk kepadaNya”

Doa Mohon Terhindar dari Syirik

Maksudnya: “Ya Allah aku berlindung kepada-Mu dari menyekutukan sesuatu terhadap-Mu yang aku mengetahuinya, dan aku memohon ampunan kepada-Mu dari perbuatan syirik yang aku tidak mengetahuinya. ”

Doa  Panjang Umur

” Wahai Tuhanku! Panjangkanlah umurku dalam mentaatiMu dan mentaati RasulMu, serta jadikanlah kami daripada kumpulan hamba-hambamu yg soleh (baik)”

Doa Agar Dikasihi Masyarakat

“Ya Allah! Jadikanlah aku dicintai (dikasihi) pada hati orang-orang mukmin, dan jadikanlah serta sampaikanlah sehingga 120 tahun, maka Allah adalah sebaik-baik Pemelihara dan Dia Maha Pengasih dan Penyayang, segala puja dan puji bagi Allah, Tuhan Sekalian Alam”

Penjelasan:
Bacalah doa dibawah setiap kali selesai solat fardu . Insyaallah anda dikasihi dan dicintai masyarakat.

Doa Memohon Perlindungan dari Kesulitan

“Tidak ada  Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.” (Surah Al-Anbiyâ’:Ayat  87).

Penjelasan:
Doa diatas hendaknya diamalkan selalu agar terlepas dari kesulitan.
Pengajaran tersebut terdapat dari kisah Nabi Yunus ketika beliau pergi dalam keadaan marah disebabkan umatnya yg tidak mendengar dakwahnya. Nabi Yunus dipertemukan Allah dengan kesengsaraan di laut dan ditelan ikan besar. Dalam perut ikan tersebutlah Nabi Yunus berasa menyesal dan berdoa kepada Allah.Doanya dimakbulkan Allah dan dia diselamatkan Allah, ikan besar itu terdampar di pantai.

Doa Memohon Keampunan

“Ya Tuhanku,! Sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau sesuatu yang aku tiada mengetahui . Dan sekiranya Engkau tidak memberi ampun kepadaku, dan (tidak) menaruh belas kasihan kepadaku, nescaya aku akan termasuk orang-orang yang rugi”. (QS. 11:47)

Doa Selamat dari Fitnah

“Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari siksa neraka Jahanam. Aku berlindung kepadaMu dari siksa kubur. Aku berlindung kepadaMu dari fitnah Dajjal yang pembohong. Aku berlindung kepadaMu dari fitnah hidup dan fitnah mati. Aku berlindung kepadaMu dari banyaknya dosa dan hutang. Aku berlindung kepadaMu dari kejelekan fitnah kaya dan kejelekan fitnah fakir. Aku berlindung kepadaMu dari kejelekan pendengaran, penglihatan, lisan dan hatiku. Aku berlindung kepadaMu dari dikembalikan kepada umur yang terlalu tua. Dan aku berlindung kepadaMu dari mati dalam keadaan ingkar kepada agamaMu.”

Doa Memohon  Pertolongan

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau tersalah. Wahai Tuhan kami! Jangan bebankan kami dengan bebanan yang berat sebagaimana Engkau telah bebankan orang-orang terdahulu dari kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak terdaya kami memikulnya.Dan maafkan kesalahan kami serta ampunkan dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum  yg kafir.
( Surah Al-Baqarah, ayat 286)

Penjelasan:
Diriwayatkan dari sahabat  Abdullah bin Mas’ûd, bahawa Nabi Saw. telah bersabda: “Barangsiapa yang membaca dua ayat terakhir surah Al-Baqarah (ayat 285-286) setiap malam, maka dia akan mendapat keselamatan dari segala bencana dan dijauhi dari gangguan syaitan.

Doa Memohon Rezeki  Dari Setiap Penjuru

Maksudnya :”Wahai Allah limpahkanlah rahmat atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW; sebanyak aneka rupa rezeki. Wahai Zat Yang Maha Meluaskan rezeki kepada orang yang dikehendakiNya tanpa hisab. Luaskan dan banyakanlah rezekiku dari segenap setiap penjuru dan perbendaharaan rezekiMu tanpa pemberian dari makhluk, berkat kemurahanMu jua. Dan limpahkanlah pula rahmat dan salam atas nabi dan para sahabat beliau. “

Penjelasan :
Doa ini dibaca setiap kali selepas menunaikan solat fardu sebanyak  7 kali. Khasiatnya, untuk menarik rezeki  agar tetap mengalir pada kita.

Doa Untuk Melembutkan Hati Yang Marah

Pada orang yang marah kepada kita, agar lembut hatinya, bacalah dihadapannya ayat Al-Quran Surah An’Nisaa Ayat 84.

Maksudnya: ” Semoga Allah menahan kekuatan orang-orang kafir dan Allah yang lebih kuat dan lebih sangat  siksaNya. Ya Tuhan yang Maha Pemelihara dan Maha Pemberi Keselamatan.”

Ayat Seribu Dinar

Maksudnya:
“Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberi rezeki kepadanya tanpa di sangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya.Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya.Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”

Advertisements

2 thoughts on “Doa Doa Pilihan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s